Chleb z prażoną śmietaną i kuminem i Weekendowa Piekarnia #122


W końcu po długiej przerwie ruszyła  weekendowa piekarnia i zaproponowała smaczne wypieki.. zrobiłam chleb z prażoną śmietaną i kuminem..Piekłam już dwa razy ,pierwszy raz piekłam w kwadratowej blasze i stąd taki wygląd.. 
 Drugi raz piekłam w keksówce i wyrósł aż za mocno...
Pate fermentee
  • 220 g białej pszennej mąki chlebowej
  • 0,5 g świeżych drożdży
  • 5 g soli
  • 170 g wody

Przygotowanie: Wszystkie składniki pate wymieszać w misce, zostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej, następnie zostawić w lodowce na całą noc.

Na prażona śmietankę:
  • 150 g śmietanki kremówki

Ciasto właściwe:
  • 270 g białej pszennej mąki chlebowej
  • 20 g mąki pszennej razowej
  • 150 g wody
  • 8 g świeżych drożdży
  • pate fermentee
  • 50g prażonej śmietanki
  • 7 g soli
  • 10 g kuminu

Przygotowanie: Aby przygotować prażoną śmietankę, należy ją powoli gotować na małym ogniu, aż cała woda wyparuje, oddzieli się tłuszcz, a cukry i białka mlekowe zmienią się w brunatne okruszki. Ze 150g pozostanie około 70g, z czego do przepisu potrzeba 50g.

Gdy śmietanka stygnie, z lodówki wyciągnąć pate fermentee.

Potem zabieramy się za ciasto chlebowe. Drożdże rozpuścić w 50g wody. Resztą płynu rozprowadzić zaczyn. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki ciasta za wyjątkiem soli. Wyłożyć na stół i zagniatać kilka minut. Dodać sól, kontynuując zagniatanie (kolejne 5-6 minut). Powinno powstać gładkie i lśniące ciasto, które wkładamy do miski by wyrosło przez ok. 1 1/2 godziny, składając je raz po 45 minutach. Po tym czasie ciasto należy odgazować, złożyć w owalny bochenek i umieścić w koszu złączeniem do góry. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut, a w tym czasie rozgrzać piec z kamieniem do 250 stopni (lub na maksimum Waszych piekarników). Przed pieczeniem chleb należy naciąć, ew. posmarować wybraną glazurą i włożyć delikatnie na kamień. Od razu zmniejszyć temperaturę do 220 stopni Celsjusza i piec z parą 15 minut. Potem parę wypuścić i dopiekać jeszcze 20 minut.

Komentarze

  1. taki domowy chlebus jest najlepszy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorota- dziękuję..

    Aga- zgadzam się , domowy najlepszy...

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam zrobiłam...zapraszam:
    http://doowa.blogspot.com/2011/10/chleb-z-prazona-smietana-i-kuminem.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.