Pleśniak z dżemem jabłkowym


Ciasta z jabłkami..któż ich nie lubi...moje akurat jest zrobione z dżemem z jabłek..Prawdę mówiąc robiłam je jakiś czas temu, ale dzisiaj zaglądając na inne blogi dowiedziałam się ,że dziś jest Dzień Jabłka,który organizuje Tatter więc wstawiam ten przepis..

  • 3 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka masła (20 dag)
  • 2 słoiki dżemu z jabłek
Z mąki, żółtek, masła ,cukru waniliowego, 1/2 szklanki cukru pudru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. . Dwie części ciasta schłodzić, a trzecią rozwałkować na blachę ,następnie wyłożyć na nie dżem.Na to zetrzeć na tarce schłodzoną drugą część ciasta.Ubić pianę z białek, dodać szklankę cukru pudru, zmiksować i rozłożyć na cieście i przykryć trzecią częścią ciasta startego na tarce.Piec około 45 minut w 180 stopniach.


Przepis dodaję do akcji Sezon na jabłka 2  i  Dzień Jabłka.
  

Komentarze