Mini bochenki z czekoladową niespodzianką


Parę dni temu kupiłam foremkę .. i musiałam ją wypróbować.. Przepis na mini bochenki z czekoladą znalazłam na blogu Dorotki .Przepis cytuję za Dorotką.. ja zrobiłam trochę z większej porcji i wyszły mi piękne i smaczne mini bochenki i babeczki z czekoladą ..u mnie była czekolada gorzka z nadzieniem wiśniowym...
Składniki na 6 mini-bochenków:
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 3 łyżki mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
Do dekoracji: cukier puder lub kakao.
Do miski przesiać mąkę, wmieszać sól, cukier i drożdże, następnie masło i rozetrzeć palcami jak na kruszonkę. Dodać roztrzepane jajka i letnie mleko. Wyrabiać przez minimum 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto położyć w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej w miarę potrzeby).
Ciasto wyłożyć na powierzchnię oprószoną mąką. Podzielić na 6 części, czekoladę również podzielić na 6 kawałków. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt 7 x 10 cm, na środek nałożyć czekoladę, zawinąć, uformować mały bochenek.
Formy (10 x 5,5 x 3,5 cm) natłuścić masłem i posypać kaszą manną. W każdej umieścić gotowe ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 40 minut do godziny.
Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut, aż będą dobrze wyrośnięte i rumiane. Wyjąć z foremek i studzić na kratce. Przed podaniem udekorować pudrem lub kakao.

Komentarze