Gulasz pieczony


Gulasz zazwyczaj się gotuje , ale ja na blogu Michała znalazłam przepis na gulasz pieczony ...Można użyć do tego mięsa wieprzowego , wołowiny lub fileta z indyka ...Polecam ....Moje mięsko[ wieprzowina] marynowało się dwa dni...wyszło wyśmienite...

  • 800 g fileta z indyka[ wieprzowiny]
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml słodkiej śmietany
Mięso umyć i pokroić w kostkę wielkości około półtora centymetra. Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki przepisu oprócz śmietany wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki na od 12 do 24 godzin. Po tym czasie przełożyć całość do żaroodpornego naczynia lub brytfanny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piec pod przykryciem przez 1,5 godziny. Po wyjęciu z pieca dodać śmietanę i wymieszać.
  

Komentarze

  1. Ale pyszności :)
    Wiesz Bożenko ostatnio używam do wielu potraw czosnku w postaci granulowanej.
    Jest po prostu świetny i zawsze pod ręką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję..Mój mąż nie uważa granulowanego czosnku..musi być prawdziwy..

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja mam pytanie techniczne ;-) Czy kostkę rosołową należy rozpuścić w 0,5 l wody?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.