Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 15 dkg cukru
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 i 3/4 szkl.mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
- 2 łyżki mąki pszennej
- kostka masła lub margaryny
- 30-40 dkg suszonych rodzynek lub suszonych śliwek
Sposób przyrządzenia biszkoptu:
Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać.Piec w temperaturze 180 st.
Sposób przyrządzenia kremu budyniowego:
1 szklankę mleka wraz z 3/4 szklanki cukru zagotować. Budyń oraz mąkę pszenną wymieszać w 3/4 szklanki mleka, wlać do gotującego się mleka z cukrem[ ciągle mieszając]. Ugotowany budyń ostudzić.Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, po 30 minutach odcedzić.[Śliwki pokroić na mniejsze kawałki]. Utrzeć margarynę dodając po jednej łyżce budyniu.Na biszkopt wyłożyć krem budyniowy, na to rodzynki. Polać polewą czekoladową.
Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać.Piec w temperaturze 180 st.
Sposób przyrządzenia kremu budyniowego:
1 szklankę mleka wraz z 3/4 szklanki cukru zagotować. Budyń oraz mąkę pszenną wymieszać w 3/4 szklanki mleka, wlać do gotującego się mleka z cukrem[ ciągle mieszając]. Ugotowany budyń ostudzić.Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, po 30 minutach odcedzić.[Śliwki pokroić na mniejsze kawałki]. Utrzeć margarynę dodając po jednej łyżce budyniu.Na biszkopt wyłożyć krem budyniowy, na to rodzynki. Polać polewą czekoladową.
No proszę.. jaką masz wyrękę.. Moja córcia też dobrze gotuje. Ostatnio robiła kurki w śmietanie. Jak będę bardziej wolna to zamieszczę jej przepis :)
OdpowiedzUsuńchetnie bym sie poczestowala takimi smakolykami:)
OdpowiedzUsuńProszę o napisanie własnego opisu przygotowania tego ciasta. Nie wyrażamy zgody na kopiowanie słowo w słowo naszych przepisów kulinarnych.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy redakcja www.przepis-kulinarny.pl
Grażyna-Ostatnio starsza córka dużo angażuje się w kuchni,a młodsza robiła i robi to częściej..
OdpowiedzUsuńaga- częstuj się...
przepis kulinarny- przepraszam , ale nie wiedziałam , że nie można kopiować waszych przepisów.Myślałam ,że podam link [ tak robię i ja i inni cytując przepisy z innych blogów]. Pozdrawiam i raz jeszcze przepraszam.
Nie gniewamy się :-). Kopiowane treści szkodzą naszej jak i Pani stronie w wyszukiwarce Google.
OdpowiedzUsuńByłoby nam miło gdyby zechciała nas Pani dodać do swojej zakładki "Tu zaglądam".
Pozdrawiamy zespół www.przepis-kulinarny.pl
Muszę wypróbować ten przepis :). Uwielbiam czekoladowe ciasta. Od siebie polecam natomiast brownie z solonym karmelem, które przygotowuję od jakiegoś czasu wg. przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Jest to jedno z moich ulubionych ciast, które przyrządzam zawsze na różne okazje. Szczerze polecam każdemu wielbicielowi czekoladowych wypieków.
OdpowiedzUsuń