Sówka w czekoladzie

Moja córka wczoraj mnie zaskoczyła [ zresztą nie po raz pierwszy]....Zachciało się jej ciasta i postanowiła jakieś upiec....problem był  tylko z wyborem ciasta..chciała sama wypróbować jakiś nowy przepis ... no i znalazła tutaj.Bardzo fajna nazwa ciasta, a ciasto jest naprawdę smaczne..Córka zrobiła ciut inaczej, ale przepis cytuję za autorką...A oto  zmiany córki -zamiast śliwek dała rodzynki ..do masy budyniowej nie dodała jajka, a dała cały budyń , no i polewę zrobiła inną.
Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 15 dkg cukru
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Składniki na krem budyniowy:
  • 1 i 3/4 szkl.mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kostka masła lub margaryny
  • 30-40 dkg suszonych rodzynek lub suszonych śliwek 
Sposób przyrządzenia biszkoptu:
Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać  po jednym żółtku. Dodać  obie mąki wymieszane z  proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać.Piec w temperaturze 180 st.
Sposób przyrządzenia kremu budyniowego:
1 szklankę mleka wraz z 3/4 szklanki cukru zagotować. Budyń oraz mąkę pszenną wymieszać  w 3/4 szklanki mleka, wlać do gotującego się mleka z cukrem[ ciągle mieszając]. Ugotowany budyń ostudzić.Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, po 30 minutach odcedzić.[Śliwki pokroić na mniejsze kawałki]. Utrzeć margarynę dodając po jednej łyżce budyniu.Na biszkopt wyłożyć krem budyniowy, na to rodzynki. Polać polewą czekoladową.

Komentarze

  1. No proszę.. jaką masz wyrękę.. Moja córcia też dobrze gotuje. Ostatnio robiła kurki w śmietanie. Jak będę bardziej wolna to zamieszczę jej przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chetnie bym sie poczestowala takimi smakolykami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę o napisanie własnego opisu przygotowania tego ciasta. Nie wyrażamy zgody na kopiowanie słowo w słowo naszych przepisów kulinarnych.
    Pozdrawiamy redakcja www.przepis-kulinarny.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Grażyna-Ostatnio starsza córka dużo angażuje się w kuchni,a młodsza robiła i robi to częściej..

    aga- częstuj się...

    przepis kulinarny- przepraszam , ale nie wiedziałam , że nie można kopiować waszych przepisów.Myślałam ,że podam link [ tak robię i ja i inni cytując przepisy z innych blogów]. Pozdrawiam i raz jeszcze przepraszam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie gniewamy się :-). Kopiowane treści szkodzą naszej jak i Pani stronie w wyszukiwarce Google.
    Byłoby nam miło gdyby zechciała nas Pani dodać do swojej zakładki "Tu zaglądam".
    Pozdrawiamy zespół www.przepis-kulinarny.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę wypróbować ten przepis :). Uwielbiam czekoladowe ciasta. Od siebie polecam natomiast brownie z solonym karmelem, które przygotowuję od jakiegoś czasu wg. przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Jest to jedno z moich ulubionych ciast, które przyrządzam zawsze na różne okazje. Szczerze polecam każdemu wielbicielowi czekoladowych wypieków.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.