Przejdź do głównej zawartości
Sok z aronii pachnący wiśnią...Polecam...Aronia jest owocem dość cierpkim i dlatego radzę przed robieniem zamrozić ją chociaż na jedną dobę.
- 2 kg aronii
- około 100 liści z wiśni
- 2 kg cukru
- 5 dkg kwasku cytrynowego
- 3 l wody
Aronię i liście zalać wodą ,gotować 15 minut -przecedzić, dodać cukier i kwasek .Gotować jeszcze 15 minut. Gorący wlać do słoików.Postawić do góry dnem do wystygnięcia.
Przepis dodaję do akcji
Owocowe szaleństwo.
świetny sok robię od wielu lat. polecam
OdpowiedzUsuńTen przepis jest naprawdę super . Właśnie skończyłem robić soczek. Pozdrawiam i polecam bibcia.
OdpowiedzUsuńTeż robię taki sok a następnie dodaję spirytus w proporcji 2:1 (dwa litry soku : litr spirytusu ) i mam po kilku dniach wspaniałą nalewkę.(im starsza tym lepsza - warto poczekać kilka tygodni z degustacją)
OdpowiedzUsuń2 Kg cukru na 2 kg owoców ? To z pewnością nie będzie zdrowy napój..I w dodatku obrzydliwie słodki. Proponuje dodać dosłownie kilka łyżek miodu lub ewentualnie trochę cukru trzcinowego.
OdpowiedzUsuńSoki które robię w domu zawsze są słodkie, a przed wypiciem rozcieńczam je z wodą i wtedy jest OK. Raz skorzystałam z "wynalazków" i posłodziłam miodem, wszystko się popsuło - więc???
UsuńSami anonimowi..więc odpowiadam po kolei...
OdpowiedzUsuńanonimowy 1- ja również polecam , bo sok jest dobry...
anonimowy 2- dziękuję bardzo...
anonimowy 3- ja też robię nalewkę... przepis również jest na blogu..
anonimowy 4- chyba nie próbowałeś[próbowałaś]aroni-aronia jest owocem dość cierpkim , więc sok na pewno nie jest obrzydliwie słodki ani nie jest niezdrowym napojem..... po pierwsze aronia jest owocem o właściwościach leczniczych [ można poczytać np tutaj----http://www.ithink.pl/artykuly/aktualnosci/pozostale/czy-znacie-wlasciwosci-aroni-i-jej-wplyw-na-organizm-chyba-nie/ , po drugie - do soku jest dodany kwasek cytrynowy..a po trzecie
- dziwi mnie dodatek miodu , skoro uważasz, że sok jest za słodki
Niestety sok z 2 kg cukru jest za słodki, a ja dodaje do smaku zamiast cukru miód oraz zanmiast kwasku sok z 1/2 kg cytryn. Spróbujcie
Usuńsok aroniowy nie tylko jest smaczny ale i bardzo zdrowy, polecam
OdpowiedzUsuńDlaczego trzeba gotować go tak długo jeszcze po przecedzeniu? Czy nie traci wtedy zbyt wielu wartości zdrowotnych? Ja spróbuję z gotowaniem przez kwadrans, a potem odstawię wszystko do ostygnięcia i zagotuję jeszcze raz tuż przed wlaniem do słoików. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzemu długo? raz z liśćmi 15 minut ..i drugi raz po odcedzeniu tez 15.
UsuńWitam, aronia w powiązaniu z jabłkiem daje podwojoną siłę wzmocnienia dla organizmu. Pomaga zwalczać więcej chorób i schorzeń. Zobacz tutaj http://www.jedzpij.pl/bio-sok-z-aronii-5-litrow-karton# Polecam!
OdpowiedzUsuńpolecam ci poczytac więcej o soku z aronii na stronie http://sokzaronii.info/ możesz dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy.
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jeszcze soku z aronii z wiśnią, trzeba więc spróbować :) Ze swojej strony polecam sok z aronii z pomarańczą, przepis tutaj - http://oaronii.pl/pl/soki/5-sok-z-aronii-z-pomarancza - bardzo smaczny i odżywczy.
OdpowiedzUsuńDzięki za link ..na pewno wypróbuję.
UsuńU mnie zamiast cukru daje się miód i dodaje się jeszcze liście z wiśni dla posmaku, choć ja wolę dodawać po prostu trochę wiśni!
OdpowiedzUsuńja mam przepis (sprawdzony- pyszny sok!): 4l. owoców aronii i 3 garście liści wiśni (jeśli nie ma liści wiśni, to zamrozić owoce na 10 dni) zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, gotować 30 min. Odstawić do wystudzenia- można zastawić na noc. Odcisnąć sok z owoców, dodać sok z 5 cytryn i 1,5-2 kg cukru, gotować 2 min. Wlać wrzące do słoika, odwrócić do góry dnem.
OdpowiedzUsuń