Rybki złowione przez męża - zamknięte w słoiczku w zalewie octowej....Ja zawsze robiłam zalewę ''na oko'', ale tutaj znalazłam dokładny przepis..
Składniki na zalewę octowa:
W trakcie pieczenia przygotować zalewę: wszystkie składniki wymieszać i zagotować. Wrzącą zalewą zalać ryby w słoikach i natychmiast zakręcić wieczka. Nie zalewać ryb schłodzoną zalewą, ponieważ płyn w słoiku może zmętnieć.
Odstawić na co najmniej 2-3 dni.
- 1,1 l wody
- 0,1 l octu 30% lub 0,3 l octu 10% (zwykłego)
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu
- 1 mały liść laurowy
- 1 mała cebula (pokroić w plastry)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka jarzynki do zup(np. Vegetta)
- 1 łyżeczka maggi
- 1 kg świeżych ryb
- 100 g bułki tartej
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- olej
W trakcie pieczenia przygotować zalewę: wszystkie składniki wymieszać i zagotować. Wrzącą zalewą zalać ryby w słoikach i natychmiast zakręcić wieczka. Nie zalewać ryb schłodzoną zalewą, ponieważ płyn w słoiku może zmętnieć.
Odstawić na co najmniej 2-3 dni.
To w jakim tempie dodajesz przepisy jest niesamowite! podziwiam;)
OdpowiedzUsuńto jest kopiowanie z innych stron i wklejanie tak to się robi widziałęm ten przepis identycznie napisany na innej stronie przez jednego gościa pozdrawiam tez tak potrafię :) nei ma to jak blogi hehe :)
UsuńNapisałam przecież,skąd pochodzi przepis..ja skopiowałam przepis to fakt-nie zaprzeczam..ale zdjęcie jest moje..więc nie czepiaj się..i na drugi raz przedstaw się..
UsuńAle mi smaka narobiłaś! Kto nie próbował takich rybek chociaż raz, dużo stracił! Pychotka :)
OdpowiedzUsuńja tak kiedyś zrobiłam szczupaka - był autentycznie pyszny
OdpowiedzUsuńPamiętam jak ojciec wracał z połowów i mama robiła takie rybki w słoiki, które ja potem jako wiecznie głodna studentka, zabierałam ze sobą do akademika :)
OdpowiedzUsuń