Pulpety pod pierzynką


Bardzo smaczne danie ..przepis pochodzi z książki Kuchnia polska.

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 spore cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 1 szkl.gęstej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 2 - 3 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 listek laurowy
  • sól,pieprz
Cebulę i czosnek drobno posiekać.Mięso wymieszać z cebulą i czosnkiem, 1 jajkiem, musztardą i przesianą mąką.Doprawić do smaku.Uformować małe pulpety i gotować około 20 minut w osolonej wodzie z listkiem laurowym.Następnie delikatnie wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na cedzaku.Śmietanę ubić, dodając po 1 jajku, dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku.Pulpety ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania, zalać sosem śmietanowym i wstawic do nagrzanego piekarnika[ 200 stopni] na 15 minut.

Komentarze