Pomidorowa sałatka z matjasów


Smaczne  śledzie w zalewie pomidorowej z miodem.

  • 5 płatów matjasów
  • 2 łyżki miodu
  • 4 średniej wielkości cebule
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
Płaty matiasów zalać dużą ilością zimnej wody, wymoczyć przez około godzinę czasu. Odcedzić, pokroić na kawałki.
Cebulę pokroić w półksiężyce. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, na gorący olej wrzucić cebulę, posolić i popieprzyć do smaku, przykryć, dusić do miękkości (nie przyrumieniać). Dodać miód, ocet, koncentrat, wymieszać.
W salaterce lub słoiku układać warstwami: sos, śledzie, sos, śledzie,sos [ u mnie wymieszane wszystko razem] .Przykryć szczelnie folią spożywczą, pozostawić w lodówce na 1 - 2 dni przed spożyciem.

Komentarze

  1. Za kilka dni szykuje się u mnie impreza,więc pozwolę sobie wykorzystać ten przepis.... śledzie wyglądają baardzo apetycznie :-}
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smacznie,właśnie kupiłam wiaderko śledzi w Lidlu więc na wigilię chyba mogę ja zrobic:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.