Marmolada malinowo - jabłkowa z cynamonem


Sezon malinowy trwa...i coś trzeba z nimi zrobić..Przepis pochodzi stąd.
  • 1,5 kg malin
  • 1,5 kg jabłek
  • 250-300 g cukru
  •  sok z 1 cytryny
  •  1 laska cynamonu
Maliny przebrać, zasypać ok. 150 g cukru i odstawić na noc do lodówki.
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Owoce pokroić w plasterki, zasypać pozostałym cukrem, dodać sok z cytryny, laskę cynamonu i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 40 minut, aż jabłka się rozpadną i powstanie mus. Wyjąć laskę cynamonu i zetrzeć ok. 2-3 cm na tarce o drobnych oczkach.
Z malin zlać sok, a owoce zagotować.
Maliny połączyć z musem jabłkowym i razem gotować ok. 20-30 minut.
Przełożyć do czystych, ciepłych słoiczków i zakręcić. Odstawić na zakrętkach, aż ostygną.

Komentarze