Przejdź do głównej zawartości
Kompot jabłkowy według smacznej Pyzy
Zawsze robiłam kompot z samych jabłek albo z dodatkiem kisielku, ale tym razem podpatrzyłam Smaczną Pyzę i zrobiłam tak jak ona, no może z jednym wyjątkiem..Dałam same jabłka i nie przecedzałam [ mąż lubi jabłka w kompocie].Przepis cytuję oczywiście za Pyzą [kobietą z pomysłami kulinarnymi, których tylko pozazdrościć].
- obierki z ok. 1 , 5 - 2 kg jabłek
- 1 jabłko o czerwonej skórce
- 1 cytryna
- 1/2 szkl. cukru (można dodać więcej albo mniej jeśli ktoś chce)
- 6-8 goździków
- 1 kawałek kory cynamonu ok.5 cm
Obierki wrzuciłam do garnka, dodałam 1 duże jabłko o czerwonej skórce, pokrojone w całości na cienkie plasterki. Dodałam też goździki i cynamon. Całość zalałam ok. 2,5l wody i postawiłam garnek na małym ogniu. Gotowałam ok. 1 godziny. Następnie dodałam 0,5 szkl. cukru, kawałki skórki cytrynowej (cytryna wcześniej dokładnie wyszorowana i sparzona, skórka tylko żółta, wierzchnia część) i gotowałam jeszcze 30 min., odstawiłam kompot do wystudzenia. Kiedy ostygł dolałam sok wyciśnięty z cytryny i przecedziłam całość a następnie schłodziłam w lodówce. Jeśli ktoś lubi słodsze napoje można dodać więcej cukru.
Przepis dodaje do akcji Owocowe szaleństwo i Sezon na jabłka 2.
Bożenko, mam nadzieję, że Wam smakował taki kompocik z obierek. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPyza- jasne , ze smakował..a ten cynamon i goździki...fajny smak i zapach..
OdpowiedzUsuń