składniki suche:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki razowej
- 1 szkl.mielonych orzechów włoskich
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- duża szczypta soli
- 1 szkl. brązowego cukru trzcinowego
- 1 szkl. granoli
składniki mokre:
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 100g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 1 szkl.jogurtu naturalnego
- 1 duże jabłko, starte na tarce o małych oczkach
Foremkę keksówkę 25cm nasmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki oprószyć mąką. Mąki przesiać z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z orzechami, granolą i cukrem.Jajka ubić z miodem. Dodać rozpuszczone masło, następnie jogurt. Zmiksować na małych obrotach miksera. Dodać suche składniki, na koniec jabłko. Zmiksować na małych obrotach miksera. Ciasto przełożyć do keksówki. Piec 50-60 minut (w połowie pieczenia nakryć folią aluminiową) w 180st.C do suchego patyczka.
bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuń