Przejdź do głównej zawartości
Chociaż to nie karnawał takie chrusty zjada się ze smakiem.
- 2 ,5 szkl.mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 1 łyżka cukru
- 1 żółtko
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 5 dkg drożdży
- 1 łyżka mleka
Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i cukrem .Odstawić do wyrośnięcia.Mąkę posiekać z margaryną , jajkami i śmietaną.Dodać wyrośnięty rozczyn.Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Nastepnie rozwałkować na grubość 1/2 cm, pokroić na ukośne pasy [ 10cm długosci], rozciąć wzdłuż przez środek [ oczywiście nie przez całość], i przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.Smażyć w głębokim gorącym oleju.Po wyjęciu posypać cukrem.
Wow! Połączenie racuszków z faworkami.Nato nie wpadłam. Super!
OdpowiedzUsuńW życiu nie jadłam drożdżowego chrustu!
OdpowiedzUsuńFajne. Takie dwa w jednym. I racuchy i faworki.
te chrusty sa rewelacyjne;) polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się...pozdrawiam..
Usuńakurat robie napewno beda smaczne. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa...czy posmakowały..pozdrawiam również..
UsuńA do tego ciasta wystarczy tylko 1 łyżka mleka?
OdpowiedzUsuńMhm..dawno nie robiłam i nie pamiętam..ale mleko jest tylko do rozrobienia z drożdżami..jak damy ciut więcej, na pewno nic nie zaszkodzi.
Usuń