Przejdź do głównej zawartości
Babka i babeczki....o smaku kokosowym...
Bardzo smaczna babka..a jej smak zależy od masy kaimakowej...
- 1 kostka margaryny
- 100 g brązowego cukru
- 4 jajka
- 375 g przesianej mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g maślanki
- puszka masy kaimakowej [u mnie kokosowa ]
Utrzeć margarynę z cukrem waniliowym i brązowym, stopniowo dodawać jajka.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian maślankę wymieszaną z 3/4 masy [ resztę zostawić do polania babki] i dodawać do masy.Wszystkie składniki dokładnie utrzeć.Okrągłą formę do babki z otworem w środku posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.Przełożyć ciasto. [ moja forma jest mała , więc dodatkowo były babeczki] Piec 50 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 175 st. Po ostudzeniu polać resztą masy kaimakowej.
fajna taka babeczka, jeszcze nie robiłam z masą krówkową, musi super smakować:)
OdpowiedzUsuńciekawe ciacho, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się ta babeczka podoba,musze wypróbować :)
OdpowiedzUsuń