Zupa ogórkowa

Smaczna zupka.
  • ok 1,5 l. wywaru warzywnego albo rosołu
  • 7-8 większych ogórków kiszonych
  • średnia cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany słodkiej
  • 3 ziemniaki
  • maggi
Wywar zagotować.Na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę .Ogórki zetrzeć na grubych oczkach wrzucić do cebuli i razem przesmażyć .Tak przesmażone ogórki i pokrojone w kostkę  dodać do wywaru. .Kiedy ziemniaki będą miękkie zrobić zawiesinę z mąki i śmietany i powoli wlewać do zupy ciągle mieszając , doprawić do smaku-zagotować.

Komentarze

  1. ja zdecydowanie najbardziej lubię ogórkową ugotowaną przez Mamę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam zupka wygląda super :) uwielbiam ogórkową :) Mogę się odwdzięczyć za przypomnienie tej zupy fajną pomysłem na gotowanie który znalazłem tutaj http://klub.dilmah.pl/blog/2011/07/25/gotujemy-na-herbacie-2/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie przepadam za zupami, ale niektóre zjem, podobnie jak asieja, ogórkową i szczawiową;)
    @Marcinek: ciekawe te przepisy z tego klubu miłośników dobrej herbaty - nie spodziewałam się, że można gotować na herbacie;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.