Wieprzowina po chińsku

Dzisiaj był rodzinny wypad z domu....Jutro postaram się wstawić kilka zdjęć z naszej wycieczki a dziś przepis na wieprzowinę po chińsku , ale czy to jedzą chińczycy to nie wiem...Taka była nazwa i taką ja podaję..Przepis znaleziony tutaj.Cytuję za autorką..ja prawdę mówiąc robiłam z większej porcji i nie mierzyłam- było na oko..a i tak danie wyszło smaczne..
  • 2 kotlety schabowe
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 szkl. poszatkowanych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 szkl. poszatkowanej białej kapusty
marynata:
  • 1 łyżeczka maggi
  • 2 łyżki wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru
SOS
  • 1 szkl. rosołu
  • 1 łyżeczka maggi
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • przyprawy do smaku
Mięso pokroić w paski, wymieszać z marynatą i odstawić na 30 minut.Wymieszać składniki sosu. Mięso usmażyć na bardzo rozgrzanym oleju stale mieszając.Wyjąć.Na patelnię włożyć marchew pokrojoną w słupki - smażyć 2 minuty
dodać cebulę, po kolejnej minucie pieczarki, po kolejnej kapustę.
Smażyć wszystko jeszcze 2 minuty.Dodać mięso, podsmażyć jeszcze chwilkę.Wlać sos i zagotować. Doprawić do smaku.Podawać z ryżem.

Komentarze

  1. DominikaD - ciekawy , prosty i smaczny....

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis do bani
    maggi w kuchni chinskiej - smiech
    uzywa sie sosu sojowego
    a gdzie chinskie przyprawy
    czosnek nie zrobi z takiej mieszanki dania chinskiego
    a gdzie smak orientalny ktory tworzy swiete trio : czosnek, chili, i imbir
    Mi sie nie podobalo i nie smakowalo
    Mozna nazwac innaczej ale nie wieprzowina po chinsku

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy- napisałam przecież, że nie wiem czy to jedzą chińczycy i podałam link , gdzie znalazłam ten przepis pod taką nazwą..Podaję jeszcze raz ..
    http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=360

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.