Wiejskie bułeczki z boczkiem, serem i cebulką

Bułeczki te robiłam dawno temu..Mam sporo starych przepisów[ a nowych wciąż przybywa] do opublikowania a mało wolnego czasu.Przepis znaleziony na blogu Gotuję bo lubię  i oczywiście cytuję za autorką ...
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1/2 łyżeczki sody
  •  1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 120 g masła
  • 1 nie pełna szklanka maślanki
  •  1 jajko
  • 50 g boczku w cienkich plasterkach
  •  pęczek dymki
  • 4 łyżki tartego sera (ja użyłam Emmentalera)
W jednej misce łączymy składniki suche oraz ser, posiekaną cebulkę i pokrojony boczek. W drugiej łączymy maślankę z jajkiem. Do suchych składników dodajemy miękkie masło i rozdrabniamy palcami tak długo aż utworzy się drobna kruszonka. Dodajemy maślankę z jajkiem i dosłownie minutkę zagniatamy ciasto. Formujemy bułeczki i pieczemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką ok.15 - 17 minut w 225 stopniach.

Komentarze

  1. Miło mi, że zdecydowałaś się je upiec :) Mnie bardzo smakowały i mam nadzieję, że Tobie również :) Pozdrawiam ciepło i życzę miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robiłam te bułeczki:) Uwielbiam je na ciepło, prosto z piekarnika:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kasiaaaa24- piekłam je jakiś czas , posmakowały i jeszcze upiekę nie raz..pozdrawiam również i miłego dnia życzę...

    Nemi-na ciepło są najlepsze..

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne buleczki, idealne na piknik:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.