Przejdź do głównej zawartości
Pleśniak z porzeczkami- smakuje pysznie..
- 3 szkl. mąki
- 250 g masła
- 1 łyżka śmietany
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 2/3 szkl. cukru
- porzeczki
- 4 białka
- 1 szkl.cukru pudru
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę , masło, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną część rozwałkować na blaszce. Schłodzić. Dwie pozostałe części włożyć na ok. godzinę do zamrażalnika .Na schłodzone ciasto wyłożyć porzeczki. Na owoce ścieramy na tarce ciasto, na to wykładamy ubitą pianę z białek a następnie ścieramy trzecią część ciasta. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
bardzo lubię to ciasto, smakowicie Twoje wygląda
OdpowiedzUsuńZ porzeczkami jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńladny pleśniaczek:)
OdpowiedzUsuńjak ja go już długo nie jadłam mmmmmm
OdpowiedzUsuńPycha :) Jedno z moich ulubionych ciast :) Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńzauberi-dziękuję..
OdpowiedzUsuńwedelka- akurat sezon na porzeczki to był z porzeczkami ale z jabłkami też dobry..
basiaP-dziękuję..
kulinarne-smaki -prosty wniosek-trzeba zrobić...
urtica1 -dziękuję i wzajemnie..
Druga nazwa pleśniaka to ...skubaniec. Przepadam za nim, świetny przepis.
OdpowiedzUsuń