Przejdź do głównej zawartości
Kupiłam foremki do lodów na patyku i od razu zostały wypróbowane...Na pierwszy rzut wybrałam lody krówkowe..Przepis znaleziony na blogu Les trois cuilleres . Z tej porcji wyszło 12 małych lodów na patyku.
- 42 g czekolady deserowej
- 130 g cukru kryształ
- 14 g mąki kukurydzianej
- 16 g gorzkiego kakao
- 600 ml pełnotłustego mleka
- 14 g niesłonego masła
- mała szczypta soli
- łyżeczka esencji waniliowej lub pomarańczowej
W dużym garnku stopić czekoladę na bardzo małym ogniu. Dodać cukier, mąkę, kakao i mleko. Dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje(około 15 - 20 minut), mieszając od czasu do czasu. Kiedy masa będzie miała konsystencję półpłynną, zestawić z ognia, dodać masło i esencję waniliowa i odstawić na kilka minut, aż lekko przestygnie. Napełnić foremki do lodów (można też wypełnić puste opakowania po jogurtach) i wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie, w lekko zmrożoną masę wbić patyczki i pozostawić do całkowitego zamrożenia, na kilka godzin.
Przepis dodaję do Akcji Lodowej 2011.Schłodzone 2011.
smak idealny
OdpowiedzUsuńMogę jednego? ;)
OdpowiedzUsuńaaa aa a ja mogie jednego???;> pychotaaa;)
OdpowiedzUsuńa ja mogie jednego???;p
OdpowiedzUsuń