Przejdź do głównej zawartości
Przepis znalazłam na blogu Moje ekspresje kulinarne wieki temu a dopiero niedawno je zrobiłam .. Cóż mogę powiedzieć o tych krokietach..- tylko tyle, że córki zapytały mnie, czemu nie robiłam takich krokietów wcześniej.. .Przepis cytuję za autorką. oraz powtórzę jej słowa-
Krokiety wyszły naprawdę pyszne...Chrupiące z zewnatrz, w środku smaczne mięso z jeszcze roztopionym serem...pychaa.
- cebula
- 2 łyżki oleju
- łyżka masła
- 15 dag mielonej wieprzowiny
- kilka łyżek wody
- sól,pieprz
- przyprawy: czosnek, bazylia,oregano,papryka, majeranek
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 10 dag startego żółtego sera
- 50 dag ugotowanego ryżu
- 4 jajka
- mąka i tarta bułka do panierowania
- olej do smażenia
Posiekaną cebulę zeszklić na maśle,wlać dwie łyżki oleju, a następnie dodać mięso. Podlewać wodą wymieszaną z przecierem, zagotować. Dodać przyprawy, sól i pieprz. Gotować przez kolejne 5 minut. Następnie wymieszać z serem, ryżem i 2 jajkami. Z masy formować wałeczki, obtaczać w mące, pozostałych 2 roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na złoto.
Uwaga: Wałeczki są bardzo delikatne, łatwo pękają. Ja przenosiłam je na rozgrzany olej za pomocą łyżki.
Tak sobie myślę, że to mogłoby mi wyjątkowo smakować. O tak, zapiszę sobie i kiedyś zrobię!!
OdpowiedzUsuńNo proszę, a moje krokiety kończą się na samym ryżu :)
OdpowiedzUsuńZamarzyły mi się takie krokiety do kubka czerwonego barszczu...:)
OdpowiedzUsuńsuper i nie trzeba stać przy smażeniu naleśników
OdpowiedzUsuń