Przejdź do głównej zawartości
Dzisiaj piątek i miała być ryba , ale są kotlety[oczywiście rybne].
- 80 dkg filetów z ryby
- 2 cebulki
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła
- bułka tarta
- sól,pieprz
Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle. Filety zemleć , dodać ostudzoną cebulkę, 1 jajko, żółtko i 5 łyżek bułki tartej.Doprawić do smaku i wymieszać.Formować nieduże kotlety i panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.Można polać jakimś sosem i podawać np. z taką surówką.
Od dawna chciałam przyrządzić coś obiadowego z rybą, Przepis wygląda znakomicie, z chęcią po niego sięgnę :)
OdpowiedzUsuńNawiasem mówiąc - zainspirowana wspaniałym blogiem postanowiłam nominować go do One Lovely blog award. Więcej o tym na moim blogu: http://domowakawiarnia.blogspot.com :)
w jednej z książek kuchni Tajskiej znalazłam podobny przepis, muszą być pyszne!pozdrawiam Bożenko
OdpowiedzUsuńTakie kotlety rybne to smak mojego dzieciństwa i wakacji u babci ;-) Rzadko już się je spotyka, a szkoda - bo są naprawdę smaczne!
OdpowiedzUsuńMoja mama takie robiła, bardzo je lubię! Twoje wyglądają smaczniutko!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Asiek:)
Ola - dziękuję bardzo za miłe słowa i nominację..
OdpowiedzUsuńMałgosiaZ - były pyszne to fakt...Tobie też dziękuję za nominacją [ przez przypadek skasowałam Twój post].Post o wyróżnieniu będzie później- brak czasu na pisanie...
Arvén- zgadzam się też- to smak dzieciństwa...
Asiek - dziękuję bardzo i pozdrawiam..
Właśnie spróbowałam po raz pierwszy przygotować takie danie i wyszło znakomicie. :) Dziękuję za przepis, kotlety rybne na pewno od dziś będą często gościć w moim domu.
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo za recepte, zrobilam i smakowaly bardzo pysznie :))) Polecam!!!
OdpowiedzUsuńWitam,Twoje kotleciki zrobiłam tydzień temu i moim dzieciom tak zasmakowały-mężowi też-że dzisiaj też chcą je na obiad.Dzięki.
OdpowiedzUsuńWitam!Mam taki sam przepis , tylko że moczę czerstwą bułkę w mleku.Z takiej masy można również zrobić małe pulpeciki w galarecie , oczywiście wcześniej ugotowane w wywarze warzywnym lub też w zalewie octowej.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za podpowiedź..pozdrawiam również..
UsuńAnonimowi-dziękuję za miłe komentarze.
OdpowiedzUsuńWitam.Dawno nie robiłam pulpetów rybnych-uwielbiam je,a Twoje wyglądają tak apetycznie-ja mam podobny stary przepis Mamy,tylko jeszcze mam w składzie majonez-serdecznie pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWitam..ja dawno też nie robiłam..a z majonezem jeszcze nie robiłam.
UsuńOd lat mieszkam w hiszpañi i bardzo dlugo szukalam przepisu na kotlety rybne twoj wyglada apetycznie dziekuje.
OdpowiedzUsuń