Kopytka z sosem pomidorowym

Kopytka  z dodatkiem serka wiejskiego.
  •  800 g ziemniaków  
  •  250 g serka wiejskiego  
  •  1 jajko  
  •  2 szkl. mąki     
  • sól,pieprz
  •  2 ząbki czosnku 
  • oliwa
  •  8 małych pomidorów[lub 2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego]
  • sól i pieprz 
Ziemniaki ugotować  w mundurkach do miękkości i ostudzić ,obrać [można dodać ziemniaki pozostałe z obiadu] , dodać  serek i przekręcić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Dodać   jajko i  mąkę  i sól , szybko zagnieść ciasto. Dodać tyle mąki, aby uzyskać konsystencję, którą można pokroić nożem.  Formować wałki z ciasta i kroić  nożem kopytka. Gotować w osolonej, wrzącej wodzie i wyjąć po około 2 minutach od wypłynięcia na wierzch.Podsmażyć  2 ząbki czosnku na oliwie,dodać pomidory i dusić ,pod koniec dodać sól i pieprz. Podawać  gorące z sosem pomidorowym i zeszkloną cebulką.


Przepis dodaję do akcji Nie wyrzucam jedzenia.



Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.