Schab po irańsku

 Schab w sosie curry- bardzo smaczne danie...
  • 1 kg. schabu
  • 2-3 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki smalcu
  • 2 łyżki curry
  • 3/4 szklanki  śmietany
  • sól czosnkowa
  • 1/3 margaryny 
Schab kroimy w cienkie paseczki,obsypujemy cienko mąką i podsmażamy na patelni.Mięso przekładamy do rondla,zalewamy małą ilością gorącej wody i gotujemy na wolnym ogniu.Najlepiej 15-20 min ale bez soli-szybciej zmięknie.Z masła i curry przygotowujemy zasmażkę,dodajemy do mięsa i przyprawiamy solą i pieprzem.Chwilę gotujemy.Po czym dodajemy śmietanę i zagęszczamy sos mąką.


Dodam kilka słów odnośnie nazwy tego dania...[Chodzi o to, czy to jest danie irańskie]..Nie znam się na kuchni irańskiej i w komentarzach pisałam , że  korzystałam z przepisu który pochodzi z gazetki Przyślij przepis ..W gazetce , a także na innych blogach takie samo danie jest pod nazwą SCHAB PO IRAŃSKU..

Komentarze

  1. Rozumiem że chodzi o schab wołowy...? Raczej nie wyobrażam sobie irańczyków jedzących wieprzowinę..:)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis zapisuję do wypróbowania:) moja rodzinka jest mięsożerna bardzo, więc taki schabik na pewno przypadnie im do gustu:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  3. Atria C. - ja robiłam z wieprzowiny...

    ilka_86 - napewno posmakuje, chociaż nie wszyscy lubią curry..pozdrawiam również..

    OdpowiedzUsuń
  4. No tak Irańczycy raczej schabu nie tkną. Curry to bardzo nieirański zestaw przypraw. Jestem bardzo zaznajomiona z tą kulturą i Persowie tak nie jadają. Mimo tego - to ciekawy przykład na trochę inny obiadek. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. pADŁAM SCHAB PO IRANSKU, HAHHHAHAH, chyba ze miesa wołowe to sie zgodze.

    OdpowiedzUsuń
  6. Aleksandra Rybinska -ja nie znam kultury irańskiej ,a ten przepis znalazłam w gazetce Przyślij Przepis pod taką nazwą..ale przeglądając przepisy w necie jest dużo takich przepisów i też pod nazwą schab po irańsku..

    Anonimowy - a gdzież to padłaś? może trzeba pomóc wstać?

    OdpowiedzUsuń
  7. a moze to mialo byc SCHAB PO INDYJSKU ... bo Iranczycy naprawde nie uzywaja przyprawy curry :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy - powtórzę jeszcze raz -przepis znalazłam w gazetce Przyślij Przepis pod taką nazwą..ale przeglądając przepisy w necie jest dużo takich przepisów i też pod nazwą schab po irańsku..

    OdpowiedzUsuń
  9. Bożenko Irańczycy to w dużej większości muzułmanie, a więc nie będą jeść wieprzowiny.
    Curry to zestaw przypraw, który jada się w Indiach. Rozumiem,że wzięłaś przepis z gazetki...szkoda, że osoby, które go drukowały wprowadzają ludzi w błąd absurdalnymi przepisami.
    Prawdziwa kuchnia irańska jest naprawdę smaczna. Inna od naszej i na pewno inna od indyjskiej. Pełno w niej szafranu, pysznych kebabów, ciekawych potrawek. Jest bardzo aromatyczna. Persowie lubią jadać kwaśne potrawy. Do wszystkiego dodawane są limonki. To co kocham najbardziej to suszony berberys z ryżem. Pycha!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.