Przejdź do głównej zawartości
Te pierogi również robiłam jakiś czas temu i aż wstyd się przyznać, że robiłam je pierwszy raz..Zawsze były pierogi z kapustą i grzybami , z grzybami lub na słodko...ale w końcu przyszła pora i na ruskie..
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oleju
- 1 jajko (roztrzepane)
- ok. 1 szkl. ciepłej wody
- 5-7 ziemniaków
- 250 g twarogu
- 1 posiekana cebula
- sól, pieprz
Na patelni usmażyć cebulkę. Ziemniaki przecisnąć przez prasę razem z białym serem. Dodać cebulkę, sól i pieprz do smaku i wszystko razem wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko i wykrawać kółka (np. szklanką lub foremką do pierogów). Nałożyć na nie farsz i zlepić brzegi. Gotować w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną (ok.3 minuty).
moje ulubione ! pycha :)
OdpowiedzUsuńBOŻENKO JA TEŻ NIE ROBIŁAM JESZCZE TAKICH PIEROGÓW, INTRYGUJE MNIE TEN PRZEPIS OD DAWNA ALE TE ZIEMNIAKI W FARSZU MNIE ZNIECHĘCAJĄ, PEWNIE JESTEM W BŁĘDZIE . TWOJE PIEROGI WYSZŁY APETYCZNIE.POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńwariatka327 - fajnie.. a ja je robiłam pierwszy raz ..
OdpowiedzUsuńjolanta -dziękuję....ja też do końca nie byłam przekonana do takiego farszu, ale da się zjeść, chociaż moi domownicy zapowiedzieli, żeby następnym razem zrobić normalne pierogi..
Bardzo lubię ruskie pierożki. Smaka mi narobiłaś :). Niestety nie mam cierpliwości do ich lepienia. U mnie w domu słodkie i ruskie są na pierwszym miejscu.
OdpowiedzUsuń