Ogórki z czosnkiem..pycha - najbardziej smakuje czosnek ,więc radzę nie żałować i dać więcej [ ja przynajmniej tak zrobię, bo moi domownicy uznali, ze w zeszłym roku było za mało].
- 3 kg ogórków
- 1/2 kg małej cebuli
- 2 - 3 główki czosnku
- koper,
- ziele angielskie
- liść laurowy
zalewa
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. octu
- 2 szkl. wody
Ogórki dokładnie wyszorować, uciąć końce i nie obierając ze skórki pokroić w grube plastry ( ok.1 cm). Posolić do smaku i zostawić na noc.Cebulę pokroić w półkrążki, czosnek obrać i zostawić całe ząbki. Na dnie każdego słoika ułożyć koper, następnie układać plastry ogórków , cebulę i czosnek, na końcu dodać kawałek liścia laurowego i 1-2 ziarenka ziela angielskiego.Ogórki zalać gorącą zalewą i pasteryzować nie dłużej niż 5 min.
Przepis dodaję do Akcji przetwory 2011. | |
| |
Bardzo prosty i zapewne smakowity przepis . Chętnie z niego skorzystam, ale poczekam jeszcze trochę na ogóreczki z własnego ogródka:)
OdpowiedzUsuńAnucha- skorzystaj bo warto.. ja właśnie dziś takie robię..
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepis. zrobię na pewno :) jadłam podobne u koleżanki i bardzo mi smakowały :)
OdpowiedzUsuń