Przejdź do głównej zawartości
Przepis znaleziony na blogu Zielony stolik .
- 100g masła(zimnego)
- 150g mąki pszennej
- łyżeczka soli
- pieprz ziołowy(szczypta)
- czubata łyżka dobrego jakościowo curry
- 200g aromatycznego żółtego sera startego na b. małych oczkach
Suche składniki i ser wymieszać. Dodać posiekane masło...rozetrzeć jak na kruszonkę i zagnieść miękkie,elastyczne ciasto.Wstawić na godzinę do lodówki(nie było tego w oryginale) , cienko rozwałkować i foremką wycinać zgrabne ciasteczka.
Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 175 stopni ok.10-15 minut.
Bardzo fajny przepis :) uwielbiam ser i wytrawne wypieki, więc mam ochotę wypróbować :) A jakiego sera użyłaś? Jakiś w stylu parmezanu?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Boskie! Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńod jakiegoś czasu mam zamiar zrobić takie krakersy, jestem ciekawa jak bardzo przypominają takie sklepowe?
OdpowiedzUsuńtu-tusia - miałam w domu ser gouda i takiego użyłam...Pozdrawiam..
OdpowiedzUsuńAnia -dziękuję...
zauberi -są inne niż te sklepowe..
kolejna osoba mnie kusi tymi krakersami ;)
OdpowiedzUsuńfajne do podgryzania i co wazne sa domowe:)
OdpowiedzUsuńdomowe krakersiki...
OdpowiedzUsuńidealne na party lub wieczór przed szklanym ekranem ;]
Mam zamiar zrobić domowe krakersy - bo mam jakąś dziwną słabość do tych sklepowych, a wiadomo że zawsze to zdrowsze jak zrobione samemu - i jaka satysfakcja! :)
OdpowiedzUsuń