Przejdź do głównej zawartości
Klopsiki w sosie chrzanowym
Pulpety w sosie chrzanowym... bardzo smaczne...Przepis znaleziony na blogu Cudawianki i przetestowany pomyślnie już parę razy.. Pierwszy raz zamiast chrzanu [ jak zwykle zabrakło] dałam krem chrzanowy i danie też było pyszne...Ja sos robiłam z podwójnej porcji.
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- przyprawy [sól. pieprz, vegeta]
- mąka do panierowania
- oliwa do smażenia
- 1 kostka rosołowa
- 1 1/2 łyżki chrzanu
- 1/2 kubka śmietany
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki koperku
Mięso wyrobić rękoma z jajkiem i przyprawami, dodać przyprawy i wymieszać. Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące i usmażyć na oliwie na rumiano.W rondelku zrobić sos.W 1 szklance wrzątku rozpuścić kostkę rosołową i postawić na małym ogniu, dodać chrzan ze słoiczka i wymieszać .Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do rondla z sosem i wymieszać.Przełożyć do rondla usmażone pulpety wraz z pozostałą ze smażenia oliwą. Gotować na małym ogniu jakieś 5 minut.Na koniec dodać posiekany koperek.
smacznie i prosto:)
OdpowiedzUsuńrobiłam podobne klopsiki, pyszne były
OdpowiedzUsuńbasiaP - dokładnie - smacznie i prosto...
OdpowiedzUsuńzauberi - ja robiłam ten sos chrzanowy bez klposików do innego mięsa i również smakował...
Pysznie. Lubię takie sosy.
OdpowiedzUsuń