Dżem truskawkowy

W sobotę było zbieranie truskawek i robienie przetworów.. Zrobiłam kilka rodzajów dżemów, oto jeden z nich..

  • 2 kg truskawek
  • 1 kg cukru
Truskawki obrać z szypułek, w garnku gotujemy godzinę na średnim ogniu. Gdy już odparują, dodajemy cukier  i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając, do uzyskania pożądanej konsystencji. Najlepiej sprawdzić to nalewając łyżeczkę dżemu na talerzyk, gdy się nie rozlewa - dżem gotowy. Nalewamy do słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry dnem, przykrywamy i zostawiamy do ostudzenia.
Przepis dodaję do Akcji przetwory 2011.

Komentarze

  1. Dziękuję za przepis. :)
    Pozdrawiam serdecznie. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.