Przejdź do głównej zawartości
Sernik na zimno z serków waniliowych
Sernik na zimno,bez pieczenia..
- 150 g masła
- 100g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 1 jajo, roztrzepane
- 200 g pokruszonych herbatników
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 20 g rodzynek
- 3 łyżki żelatyny
- 70 g masła
- 2 łyżki mleka
- 1/2 torebki budyniu waniliowego
- 200 g cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- 2 serki homogenizowane naturalne (po 180g).
W garnku rozpuścić 150g masła, cukier, cukier waniliowy, kakao, roztrzepane jajko podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Wsypać pokruszone herbatniki, wiórki, orzechy, rodzynki, wymieszać i jeszcze ciepłym ciastem wyłożyć dno tortownicy. o średnicy 22 cm. Odstawić do ostygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić. W rondelku rozpuścić 70g masła, dodać mleko, budyń, cukier puder i sok z cytryny, zagotować i dokładnie pomieszać do połączenia składników. Masę lekko przestudzić, połączyć z serkami oraz żelatyną i wyłożyć na ciasto w tortownicy. Schłodzić w lodówce, aż masa stężeje (moje stało w lodówce całą noc).Dodatkowo na wierzch dałam galaretkę.
fajne ciacho, bardzo mi się ten spód podoba :)
OdpowiedzUsuńPodziwiam tempo wykonywania przez Ciebie tyc wszyctkich smakołyków! Kolejna smaczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie serniki
OdpowiedzUsuńJeszcze na takim spodzie nie próbowałam sernika na zimno, zapowiada się pysznie :D
OdpowiedzUsuńzauberi ,DominikaD - dziękuję. taki spód można użyć nie tylko do takiego sernika..
OdpowiedzUsuńDaisyDukes- dzięki.. a moje tempo...ostatnio brak czasu na cokolwiek...
Kaś - musisz wypróbować jak lubisz...
Ostatnio mi się marzyło jakieś ciasto z galaretką. Idealne na ciepłe dni
OdpowiedzUsuńSuper spód i fajnie że z serków homogenizowanych masa-pyszności:)
OdpowiedzUsuńCiekawy spód i pyszny sernik :)
OdpowiedzUsuń