Domowy serek mascarpone

Kiedyś znalazłam kilka przepisów  z dodatkiem serka mascarpone i nie miałam możliwości kupna, więc  zrobiłam taki serek sama.
  • 10 dkg serka homogenizowanego
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 
  • 1 łyżka cukru
Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę. Taki serek możemy przechowywać w lodówce około tygodnia.

Komentarze

  1. ciekawy pomysł na domowy mascarpone. chętnie go wykorzystam do naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaki smak ma być tego serka homogen.? może być waniliowy czy koniecznie naturalny?

    OdpowiedzUsuń
  3. Kaś - nadaje się z pewnością do naleśników..

    Russkaya -ja robiłam z naturalnego ..myślę ,że i z waniliowego też można zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis, skorzystam na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy- dziękuję.. skorzystaj...

    OdpowiedzUsuń
  6. A ile wychodzi tego serka

    OdpowiedzUsuń
  7. no właśnie, ile go wyjdzie? (g)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie pamiętam ile wyszło tego serka..dawno nie robiłam..następnym razem jak będę robic to zważę..ja prawdę mówiąc zawsze robiłam z większej porcji..ale można przecież mniej więcej policzyć..10 dkg serka i 1/2 szkl.śmietany [10 dkg ] więc wyjdzie coś około 20 dkg serka.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.