Przejdź do głównej zawartości
Przepis ten dostałam dawno temu od koleżanki...Pyszne ciacho....
- 6 jajek
- 1 1/2 szkl.cukru
- 1 1/2 szkl.mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę ,następnie dodawać cukier,dalej po jednym żółtku.Gdy jajka będą puszyste powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt [ w blaszce o wymiarach podobnych do wielkości wafla tortowego ]i po wystudzeniu przekroić na połowę.
- 1 1/2 kostki margaryny
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 2 żółtka
W garnku rozpuścić margarynę , dodać cukier, wodę i kakao. Ostudzić. Do zimnej masy dodać śmietanę i żółtka, wymieszać i podzielić na 4 części.
- 4 szt. wafli tortowych
- dżem śliwkowy lub inny ale kwaśny
Jak już mamy wszystko przyszykowane - pora na układanie .
- wafel
- masa
- biszkopt
- masa
- wafel
- dżem
- wafel
- masa
- biszkopt
- masa
- wafel
- polewa
jak dużo warstw! Ale układanie ich musi być przyjemną czynnością :)
OdpowiedzUsuńależ to fajny pomysł! I wygląda tak smakowicie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!!! Na pewno wypróbuję - a biszkopt można by zastąpić gotowymi biszkopcikami nie?
OdpowiedzUsuńfajne ciacho :)
OdpowiedzUsuńwow ale wartsw! super:)
OdpowiedzUsuńDZIĘKUJĘ ...
OdpowiedzUsuńFaktycznie warstw jest dużo , ale ciasto nie jest aż tak wysokie [sądząc po tych 12 warstwach] ponieważ wafel nie jest aż tak gruby..
Jagienka - nie próbowałam z biszkoptami ,ale myślę, że też można , tylko może z tymi podłużnymi..
ciekawe ciacho:) zjadlabym z checia:)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda :)
OdpowiedzUsuńaga -zapraszam następnym razem...
OdpowiedzUsuńKulinarnefascynacje -dziękuję.