- 5 cytryn
- 300g cukru
- 260 ml wody
Obieramy cytryny ze skórki[ ja robiłam to nożykiem do warzyw julienne]Skórkę cytrynową włożyć do garnka z wodą i zagotować a potem przelać skórki zimną wodą, Czynność blanszowania w gorącej wodzie powtórzyć jeszcze dwa razy. Zagotować w rondlu 260ml wody z cukrem. Dodać skórkę cytrynową i smażyć, aż będzie przezroczysta (około 25 minut) .Przecedzić syrop przez sitko, a skórkę wysuszyć najlepiej na papierze do pieczenia. Sok z cytryny zużyć np do herbaty .. U mnie sok był wykorzystany do śledzia, ale o tym w następnym wpisie.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.