Przejdź do głównej zawartości
Bardzo smaczna wersja kurczaka w postaci rolady...
- 1 duży kurczak
- jarzynka
- żelatyna
- tymianek
- pieprz
Z kurczaka ściągnąć skórę.Skórę rozłożyć na płasko.Z kurczaka odkrajać mięso - tyle ile się da - i rozłożyć płasko na całej powierzchni skóry.Doprawić przyprawami [ według uznania] i na całość wysypać około 1 łyżki żelatyny. Zrolować i włożyć do rajstopy, związać nitką ,aby rolada się nie rozpadła.Gotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej i innych przypraw.
Przepis dodaję do akcji Wielkanocne smaki 2011.
Wędliny domowe.
Slicznie wygląda.
OdpowiedzUsuńTo będzie kolejna potrawa, którą przyrządzę zainspirowana Twoim blogiem:) Już się nie mogę doczekać - zrobię sobie na święta:)
OdpowiedzUsuńpyra- dziękuję.
OdpowiedzUsuńAnia- cieszę się,że czerpiesz inspiracje z mojego bloga... Naprawdę warto zrobić.. Mój mąż wczoraj zapowiedział, że na święta mają być 2 takie rolady..
Swietny pomysł. Rolada zapowiada sie przepysznie i jest w sam raz na nadchodzące święta :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wygląda i tak mnie kusi ta rolada, ze moze sprobuje sie z tym zmierzyc...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńkasiaaaa24 -zgadza się akurat pasuje na święta. pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńbijana -to nic trudnego,a warto zrobić.. pozdrawiam.
kusi mnie ten przepis, ale trochę obawiam się tego ściągania skóry...
OdpowiedzUsuńile czasu trzeba gotować?
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam..i nie pamiętam ile czasu..ja i tak mimo podanego czasu zawsze sprawdzam czy mięso jest miękkie..więc to jest tak jakby na wyczucie..aż mięso będzie miękkie..
UsuńWitam, mam pytanie w związku z rajstopa. Czy to taka zwykła czy są jakieś specjalne?
OdpowiedzUsuńZwykłe rajstopy.
Usuń