Pomarańczowa skórka kandyzowana

Na pewno przyda się do ozdabiania mazurków i nie tylko...
  • 2 pomarańcze
  • 1 szkl. wody
  • 1 szkl. cukru
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. .Najlepiej pociąć skórę na ćwiartki i ściągnąć ją z owocu. Ze skórek usunąć trochę białej części. Skórki pociąć najlepiej w grubsze paski. Tak przygotowane paski zalać wodą i gotować przez ok. 10min. Wodę wylać.Skórki zalać szklanką wody i dodać szklankę cukru.  Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż większość płynu wyparuje i powstanie dość gęsty syrop, a skórka będzie miękka i szklista. (Trwa to ok. 40-60min).Wyjąć i  rozłożyć skórki, pojedynczo, na kratce. Pozostawić na całą noc, nieprzykryte, do wyschnięcia. Pokroić w kostkę. Można je również jeszcze wilgotne obtoczyć w cukrze. Syrop można zużyć np. do słodzenia herbaty.

Komentarze

  1. fajny przepis, nie ma to jak domowa skórka pomarańczowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zauberi - dziękuję,,,jasne ,że co domowe to bez żadnych konserwantów itd..

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.