Przejdź do głównej zawartości
Przepis znaleziony wieki temu w jakiejś gazecie...
Ciasto kruche:
- 2 szkl. mąki
- 3/4 margaryny
- 2 żółtka
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
- 1 margaryna
- 2 jajka
- 3/4 szkl. śmietany
- 1 op.wiórek kokosowych
- 3/4 szkl. cukru
Masa z jabłek
- 1 kg jabłek
- 1 szkl. cukru
- 1 galaretka wiśniowa
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę , cukier ,żółtka i śmietanę.zagnieść ciasto i podzielić na połowę.Upiec osobno dwa placki. śmietanę zagotować z cukrem i ubitymi jajkami. Ostudzić.Margarynę utrzeć i po trochu dodawać ostudzoną masę i dalej ucierać. Jabłka potarkować , dodać cukier i lekko przesmażyć, dodać galaretkę i wymieszać.Na upieczony placek wyłożyć masę z jabłek, na to masę z wiórkami i przykryć drugim plackiem. Polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
Wspaniałości na które muszę uważać. ;)
OdpowiedzUsuńWierzę, że ma niebiański smak! :)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie, takie domowe ciasto :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNo to mi apetytu narobiłas tymi słodkościami :)
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda:)))
OdpowiedzUsuńkulinarne-smaki - a to czemu musisz uważać?
OdpowiedzUsuńAnia- oj ma naprawdę niebiański smak. oryginalny przepis był z orzechami a ja zmieniłam na wiórki kokosowe, bo uwielbiam kokos]
DominikaD- nie tylko brzmi pysznie , ale i tak smakuje. Pozdrawiam.
Grażyna- oj apetytu można narobić... U Ciebie też są pyszności..
Anonimowy - dziękuję.