Bardzo smaczne ciasto...Przepis znaleziony na blogu Aleksandry. Przepis cytuję za autorką..
- 100 gram masła (oczywiście niesolonego)
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 250 gram cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka sody (radzę dać ciut mniej)
- 600 gram mąki
- 150 gram masła
- 1 puszka skondensowanego słodkiego mleka (już przetworzonego na toffi) i wychłodzonego
- Koniak
- Zmielone orzechy włoskie (opcjonalnie)
Składniki na wierzch ciasta, czyli posypka:
- Zmielone orzechy włoskie
- Zmielone pierniki (np. katarzynki)
- Polewa czekoladowa
Wykonanie:1. Połącz sodę z octem. Wymieszaj i odstaw na bok.2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza3. Na małym ogniu rozpuść masło, miód i cukier. Mieszaj, aby się nie przypaliło. Kiedy składniki dobrze się ze sobą połączą dodaj ocet z sodą, potem jajka. Ciągle mieszaj.4. Kiedy zauważysz piankę na wierzchu masy, to znaczy, że jest gotowa. Zdejmij garnek z ognia.5. Do masy przesiej mąkę i ugniataj na stolnicy.6. Podziel ciasto na 8 części.7. Każdą z części rozwałkuj bardzo cieniutko i nadaj kształt prostokąta. Przełóż na papier do pieczenia i piecz około 3 minut.8. Wycinając prostokątne placki z ciasta na pewno zostaną wam resztki ciasta. Je też upieczcie. Można je zmielić i dodać do posypki z orzechów.9. Ostudźcie ciasta.10. Połączcie masło z puszką mleka skondensowanego, koniakiem i orzechami. Miksujcie, aż powstanie gładka masa.11. Na plackach rozsmarujcie masę. Ułóżcie ciasta jedno na drugim. Wierzch ciasta posmarujcie masą, a następnie posypcie obficie posypką. Udekorujcie polewą czekoladową.
To ciasto z pewnością gwarantuje jakiś pocałunek:)
OdpowiedzUsuńTakim pocałunkiem to chętnie bym się dała uwieść ;)
OdpowiedzUsuńNazwa bardzo pociągająca..
OdpowiedzUsuńOjej, ojej jakie to musi być dobre! Pycha! :)
OdpowiedzUsuńBożenko, bardzo kuszące to ciacho :) I to nie tylko dzięki nazwie ;)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowało Tobie moje ciasto. trochę się napracowałam nad przepisem. Wygląda na zdjęciu super! :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń