Przejdź do głównej zawartości
Makaron domowej roboty i na dodatek czekoladowy...
- 30 g czekolady
- 20 dkg mąki
- 25g kakao
- 2 żółtka
- 2 jajka
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, odstawić. Mąkę przesiać z kakao, dodać żółtka i całe jajka, a następnie stopioną czekoladę. Wyrobić gładkie ciasto (10-15 minut). Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.Gdy ciasto odpocznie podzielić je na części i każdą z nich rozwałkować bardzo cienko (wałkiem lub maszynką do makaronu). Pokroić tak jak kto lubi. Gotować w osolonej wodzie.Po ugotowaniu odcedzić i np.polać bitą śmietaną i posypać orzechami .
Takie danie to iście domowa rozpusta Bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńOoooo, ale ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńBożenko, zapisuję sobie to cudeńko do wypróbowania. Lubię do Ciebie zaglądać bo często mnie zaskakujesz ;))
OdpowiedzUsuńkulinarne-smaki - oj to faktycznie rozpusta.. dziękuję.
OdpowiedzUsuńAnia - zawsze to jakaś inna odmiana makaronu.
urtica1 -dziękuję. Fajnie ,że tu zaglądasz.