Makaron czekoladowy

Makaron domowej roboty i na dodatek czekoladowy...
  • 30 g czekolady 
  • 20 dkg mąki
  • 25g kakao
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, odstawić. Mąkę przesiać z kakao, dodać żółtka i całe jajka, a następnie stopioną czekoladę. Wyrobić gładkie ciasto (10-15 minut). Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.Gdy ciasto odpocznie podzielić je na  części i każdą z nich rozwałkować  bardzo cienko (wałkiem lub maszynką do makaronu). Pokroić tak jak kto lubi. Gotować  w osolonej wodzie.Po ugotowaniu odcedzić i np.polać  bitą śmietaną i posypać orzechami .

    Komentarze

    1. Takie danie to iście domowa rozpusta Bardzo mi się podoba :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Ooooo, ale ciekawy pomysł:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Bożenko, zapisuję sobie to cudeńko do wypróbowania. Lubię do Ciebie zaglądać bo często mnie zaskakujesz ;))

      OdpowiedzUsuń
    4. kulinarne-smaki - oj to faktycznie rozpusta.. dziękuję.

      Ania - zawsze to jakaś inna odmiana makaronu.

      urtica1 -dziękuję. Fajnie ,że tu zaglądasz.

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
    Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.