Przejdź do głównej zawartości
Kolejny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu..
- 0,6 kg ziemniaków ugotowanych
- 1,5 szkl. mąki
- 1/2 kostki masła
- 5-6 jajek
- 2 szkl. wody
- olej
Zagotować wodę z masłem.Jednym ruchem wsypać mąkę-szybko wymieszać .Przesmażyć ciasto-aż będzie odstawać od ścianek garnka.Zdjąć z ognia-miksując-wbijać po jednym jajku-każde następne,aż poprzednie dobrze się połączy z masą.Na końcu dodać zmielone ziemniaki i wymieszać Kłaść porcyjki ciasta na głęboki,rozgrzany olej.Smażyć na złoty kolor.
Kopalnia pomysłów:)
OdpowiedzUsuńJa zwykle zostawałam na sałatce:)
Albo smażonych:)
O rzeczywiście fajny pomysł:) Zapisuję:)
OdpowiedzUsuńtanie i smakowite. do tego jakaś suróweczka i mamy pycha obiad
OdpowiedzUsuńmuszę kiedyś spróbować je zrobić, ale podejrzewam że specjalnie ugotuję ziemniaki, bo jakoś mi nigdy nie mogą zostać po obiedzie, mój mąż i córcia to są ziemniaczani
OdpowiedzUsuńfajny pomysł, podoba mi się:)
OdpowiedzUsuńjejku jejku gdyby nie przerażały mnie dodatkowe kilogramy po świetach od razu bym zrobiła
OdpowiedzUsuń