Przejdź do głównej zawartości
Kotlety chlebowe ze słonecznikiem
Dobry sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Robiłam już wcześniej podobne kotlety, ale niezbyt mi smakowały, ten przepis jest inny. Znalazłam go w jakiejś gazecie i trochę zmieniłam.O dziwo te kotlety smakowały moim córkom...
- 1/2 czerstwego chleba
- 2 szkl.mleka
- 2 jajka
- 1 cebula
- 3 łyżki pestek słonecznika
- przyprawa do kurczaka
- sól,pieprz
Chleb namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć, pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.Wszystkie składniki wymieszać i doprawić. Jak masa będzie rzadka , dodać trochę bułki tartej. Formować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju.
Rewelacyjnie...czasem się zastanawiam co zrobic z czerstwiakiem...i wymyślam różne cuda...a tu mam cos nowego do kolekcji:)
OdpowiedzUsuńco jak co ale takich kotletów to ja nigdy nie widziałam. super pomysł
OdpowiedzUsuńja kiedyś często robiłam kotlety z chleba z dużą ilością przyprawy do mięsa mielonego i czosnku były rewelacyjne
OdpowiedzUsuńTrzcinowisko - zawsze to jakieś urozmaicenie.. a smakują moim córkom, aż byłam zdziwiona...
OdpowiedzUsuńPanna Malwinna -skoro nie widziałaś, to spróbuj....
bryssska - można dodawać różne przyprawy , ja akurat miałam do kurczaka...