- 640 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 i 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 140 g ziaren (maku, dyni, słonecznika)
- 1 i 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy (uprażonych oraz zmiażdżonych)
- 60 ml oliwy
- 475 ml wody
Rozrobić drożdże w filiżance wody. Odstawić na 5 minut. Wymieszać mąkę z solą oraz ziarnami, dodać rozpuszczone drożdże, oliwę oraz pozostałą wodę. Wyrabiać 5-10 minut, aż ciasto będzie odstawało od miski. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Podzielić na 6 części. Można również podzielić na 6 porcji, posmarować je oliwą, włożyć do plastikowej torebki i przechować przez noc (lub nawet kilka dni) w lodówce. Na godzinę przed pieczeniem wyciągnąć z lodówki. Nagrzać piekarnik do temperatury 230 stopni. Rozciągając ciasto formować okrągłe lub podłużne chlebki. Można je piec (10-15 minut) na kamieniu lub na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasto można również cienko rozwałkować i wykorzystać do zrobienia pizzy, np. z cienko pokrojonymi plasterkami ziemniaków, serem, tymiankiem lub cebulą.
Dziekuje za udzial w Weekendowej Piekarni. Super wyszly Ci te wypieki :)
OdpowiedzUsuńOba wypieki sprawiają, że ślinka leci:)
OdpowiedzUsuńmirosix -dziękuję.
OdpowiedzUsuńAnia - mi też ślinka leciała jak zobaczyłam takie wypieki na blogu mirosix .