Przepis ten znalazłam na blogu Arabeski i postanowiłam wypróbować. Okazało się, że ciasto jak wskazuje na nazwę jest smaczne..Trochę jest przy nim roboty, ale warto... Moje nie jest tak piękne jak Arabeski, ale i tak nikt nie narzekał.Przepis cytuję za autorką..
- 40 dag mąki
- 25 dag cukru pudru
- 8 jaj
- 1 margaryna lub masło
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag wiórków kokosowych
- 10 dag mielonych orzechów
- 10 dag maku
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki śmietany
Krem:
- 2 szkl. mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 25 dag masła lub margaryny
- 15 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- aromat waniliowy lub śmietankowy
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę , dodawać stopniowo ostudzony budyń i aromat.
Masa jabłkowa:
- 1 kg kwaśnych jabłek (4 średnie jabłka)
- 10 łyżek cukru
- 6 łyżek wody
- 2 galaretki cytrynowe , agrestowe lub , tak jak u mnie , pomarańczowe
Placki przekładać w dowolnej kolejności: placek + 1/2 kremu + placek + masa jabłkowa + placek + 1/2 kremu + placek. Całość można oblać polewą.
Polewa :
- 1/3 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 duża łyżka kakao
- 4 łyżki cukru
Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku i zagotować od czasu do czasu mieszając , przestudzić , polać ciasto.
Piękne to ciasto. Gratulacje!
OdpowiedzUsuńNo to się tochę napracowałaś przy tym ciasteczku Bożenko , bo z tego co czytam do łatwych i szybkich nie należy, ale efekt wspaniały. :)
OdpowiedzUsuńDzięki .. Roboty trochę przy tym cieście było , ale czasem warto trochę się napracować.
OdpowiedzUsuńWygląda dość ciekawie.
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. A jakie śliczne równiutkie warstwy, chyba od linijki je robiłaś ;)
OdpowiedzUsuńAnonimowy- dziękuję.
OdpowiedzUsuńUrtica1-Dziękuje.. Linijki nie używałam , tak jakoś samo wyszło..
Bożenko, to naprawdę pięknie wyszło. Nie mogę się napatrzeć.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.