Kolejny i nie ostatni przepis na skrzydełka. Są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- kostka rosołowa
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz cayenne-chili
Ciasto naleśnikowe
- woda
- jajko
- mąka pszenna
- sól
Panierka
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
Skrzydełka umyć, odciąć końcówki, resztę przeciąć na pół.Obgotować je ( 10 min ) w wodzie z kostkami rosołowymi, listkiem laurowym, zielem ,pieprzem.Wystudzić.Wystudzone skrzydełka włożyć do miski, dodać dużo soli i chili, dobrze wymieszać.W jednej miseczce przygotować rzadkie ciasto naleśnikowe , a w drugiej panierkę.Kawałki skrzydełek maczać najpierw w cieście naleśnikowym, potem w mieszance mącznej i smażyć na głębokim oleju do zrumienienia.
Smakowite:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wybieram się dzisiaj do sklepu po skrzydełka, bo już drugi taki przepis widzę i nabrałam ochoty.
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale.
Pozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń