Przepis na ten piernik dostałam od koleżanki. Piekłam go już kilka razy.
- 6 jajek
- 1 margaryna
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. miodu
- 1 duża śmietana
- 1/2 kg mąki
- 2 opak. przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
Margarynę , cukier,śmietanę i miód zagotować.Dodać przyprawy do pierników, mąkę , wymieszać.Odstawić do ostygnięcia.Do zimnej masy dodać żółtka, sodę rozpuszczoną w odrobinie wody i wymieszać, dodać ubite białka, delikatnie wymieszać i wylać na dużą blachę. Piec około godziny w temperaturze 190 stopni. Po ostudzeniu polać polewą.
Kiedyś bardzo często piekłam pierniki, ale później była baaardzo długa przerwa.
OdpowiedzUsuńWłaśnie kupiłam dodatek do pierników, więc muszę się zebrać i powtórzyć pieczenie pierników.
Wygląda świetnie.
Bardzo apetycznie wygląda :-)
A ja dopiero odkrywam wypiekanie piernika. Stoi u mnie w kolejce do pieczenia:) Bardzo lubię korzenny smak.
OdpowiedzUsuńJa też wcześniej nie piekłam piernika, ale gdy dostałam ten przepis od koleżanki od razu musiałam wypróbować , no i udał się tak jak widać.
OdpowiedzUsuń