Ciasto pracochłonne, ale pyszne.. Przepis cytuję za Justyną
- 4 jajka
- 250 ml oleju
- 250 gram cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mąki pszennej
- 500g mąki pszennej
- 2 budynie śmietankowe
- 1/2l mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 galaretka
- 1 kostka margaryny
- 1 śnieżka
- mleko do śnieżki
- galaretka
- puszka gotowej masy kajmakowej
- 3 kostki startej czekolady
MASA:
2 budynie ugotować na pół litra mleka z 2łyżkami cukru. Do gorącego budyniu wsypać galaretkę, wymieszać i ostudzić. Potem utrzeć z margaryną.
PIANKA:
Śnieżkę ubić na mleku, dodać wystudzoną galaretkę rozpuszczoną na 1/2szkl.wody.
PRZEŁOŻENIE:
- ciasto
- masa budyniowa
- ciasto
- krówka
- ciasto
- śnieżka
- starta czekolada
wygląda wspaniale. uwielbiam słodycze :)
OdpowiedzUsuńfajne są takie kolorowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam o nim wielokrotnie, ale taką kolorową wersję widzę po raz pierwszy:)
OdpowiedzUsuńGrażyno- wygląda jaj wygląda ,ale smakuje wspaniale..
OdpowiedzUsuńMilk-chocolate84- prawda, że kolory dodają jakiegoś uroku ciastom..
Aniu-ja też wcześniej nie widziałam takiej wersji..Ja jak znajdę przepis , który mi się spodoba , to wcześniej czy póżniej muszę zrobić.Tak było i w tym przypadku.