Klopsiki w sosie pomidorowym

Z mięsa mielonego zamiast tradycyjnych kotletów przepis na klopsiki, które są smaczne. Przepis dawno temu upatrzyłam na blogu Shinju.
  • 0.5 kg mielonego mieszanego mięsa
  • 0.5 szklanki bułki tartej
  • 3/4 szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 2 kopiaste łyżki drobno tartego sera
  • suszone zioła prowansalskie
  • szczypta chilli
  • olej
  • mąka
  • sól, pieprz
Sos:
  • 1 szkl.gęstej śmietany
  • 1 szkl. soku pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki bulionu
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • sól, pieprz, tymianek
Cebulę drobno posiekać i zeszklić. Bułkę tartą zalać ciepłym bulionem. Do bułki z bulionem dodać cebulę, ser żółty, jajko, białko, chilli, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz. Całość wymieszać i dodać do mięsa. Wyrobić na jednolitą masę, uformować  niezbyt duże klopsiki i oprószyć mąką. Klopsiki wstawić na pół godziny do lodówki, a następnie po ochłodzeniu obsmażyć na gorącym tłuszczu, po czym ułożyć w wysmarowanej formie. Koncentrat pomidorowy rozprowadzić w bulionie i wymieszać sokiem pomidorowym, śmietaną, czosnkiem oraz przyprawami. . Otrzymanym sosem zalać klopsiki . Danie zapiekać 15 - 20 minut w 180 stopniach.


Komentarze

  1. Kurcze wygląda to tak smakowicie, że normalnie ślinka zaczęła mi się zbierać gdzieś w okolicach migdałków i za chwilkę napłynie do ust :(

    OdpowiedzUsuń
  2. apetyczne te klopsiki. i ten sosik- pycha;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.