Przejdź do głównej zawartości
Klopsiki w sosie pomidorowym
Z mięsa mielonego zamiast tradycyjnych kotletów przepis na klopsiki, które są smaczne. Przepis dawno temu upatrzyłam na blogu Shinju.
- 0.5 kg mielonego mieszanego mięsa
- 0.5 szklanki bułki tartej
- 3/4 szklanki bulionu
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 białko
- 2 kopiaste łyżki drobno tartego sera
- suszone zioła prowansalskie
- szczypta chilli
- olej
- mąka
- sól, pieprz
Sos:
- 1 szkl.gęstej śmietany
- 1 szkl. soku pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki bulionu
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- sól, pieprz, tymianek
Cebulę drobno posiekać i zeszklić. Bułkę tartą zalać ciepłym bulionem. Do bułki z bulionem dodać cebulę, ser żółty, jajko, białko, chilli, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz. Całość wymieszać i dodać do mięsa. Wyrobić na jednolitą masę, uformować niezbyt duże klopsiki i oprószyć mąką. Klopsiki wstawić na pół godziny do lodówki, a następnie po ochłodzeniu obsmażyć na gorącym tłuszczu, po czym ułożyć w wysmarowanej formie. Koncentrat pomidorowy rozprowadzić w bulionie i wymieszać sokiem pomidorowym, śmietaną, czosnkiem oraz przyprawami. . Otrzymanym sosem zalać klopsiki . Danie zapiekać 15 - 20 minut w 180 stopniach.
Mmmm. Bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńKurcze wygląda to tak smakowicie, że normalnie ślinka zaczęła mi się zbierać gdzieś w okolicach migdałków i za chwilkę napłynie do ust :(
OdpowiedzUsuńDziękuję.
OdpowiedzUsuńapetyczne te klopsiki. i ten sosik- pycha;)
OdpowiedzUsuń