Gołąbki to zazwyczaj mięso zawijane w kapustę. Ja tym razem zrobiłam inaczej.
- 60 dkg kapusty
- 60 dkg mięsa mielonego
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1/2 szkl. ryżu
- 2 jajka
- 1 cebula
- sól, pieprz
- olej
- bułka tarta
- 1/2 przecieru pomidorowego
- 1 l wody
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka śmietany
Przygotować sos ze składników.
Kotleciki przełożyć do garnka, zalać sosem i gotować jeszcze pod przykryciem.Można również upiec w naczyniu żaroodpornym .
Bardzo ciekawe rozwiązanie. Wyglądają bardzo apetycznie. Chętnie bym zjadła kawałek. :-)
OdpowiedzUsuńAz mnie naszla ochota na takie golabki:) Dziekuje za odwiedziny i udzial w moim Candy:)
OdpowiedzUsuńteż bardzo często dodaję kapustę do środka, zwykle zamiast ryżu. smakowicie wyglądają
OdpowiedzUsuńGrażynko - zapraszam na gołąbki , jak będę robic następnym razem.
OdpowiedzUsuńHaniu- pierwszy raz odwiedziłam Twój blog, zosatwiłam komentarz i o dziwo wygrałam. Dziękuję.
Kaś- dziękuję.
Wygląda apetycznie, rozwiązanie też nietuzinkowe. Gdzieś już kiedyś widziałam podobny przepis, ale nie mogę sobie przypomnieć.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie
nalezy sprawdzic:)
OdpowiedzUsuńGołąbki z "przepis na - gołąbki bez zawijania". A swoją drogą jest to niewątpliwie opcja dla mało cierpliwych i zdarza mi się ją stosować.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńa sprobujcie bez ryzu z sama kasza manna.narawde pycha gdyz nie sa takie mdle
OdpowiedzUsuńdana
a sprobujcie nie dodawac ryzu tylko sama kasze manne.naprawde pycha tylko nie sa takie mdle
OdpowiedzUsuń