- 50 dkg mąki
- 40 g drożdży
- 20 dkg miękkiego masła
- 225 ml ciepłego mleka
- 5-6 łyżek cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 szkl. oleju
- szczypta soli
- dowolne nadzienie [ u mnie krem czekoladowy]
Z połowy szklanki mleka, drożdży i 1 łyżki cukru, 2-3 łyżek maski zrobić zaczyn .Odstawić do wyrastania.Jajko, żółtko, cukier i olej wymieszać i dodać do mąki wymieszanej z solą. Dodać wyrośnięty zaczyn, pozostałe mleko i wyrobić dobrze ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na dwie równe części. Każdą z nich cienko rozwałkować .Jedną część posmarować masłem, przykryć drugą częścią i też posmarować. Złożyć ciasto tak jak kopertę ,rozwałkować. Postąpić tak kilka razy, na koniec zostawić złożone [ nie rozwałkowane].Odstawić na 15-20 minut, aby ciasto odpoczęło.Następnie ciasto rozwałkować na kształt koła,pociąć na trójkąty.Na końcu trójkąta nałożyć dowolne nadzienie i zwijać rogaliki.Uformowane rogaliki przykryć i odstawić na około 20 – 30 minut .Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i piec około 20 minut.
Najlepsze! I mają tylko jedną wadę, pomimo całego zamieszania z zawijaniem - zdecydowanie za szybko znikają :)
OdpowiedzUsuń