- 150 ml mleka
- 40 g masła, roztopionego
- 300 g mąki
- 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru (30 g)
- 8 g cukru wanilinowego
- 1 białko
- dowolne nadzienie - u mnie masa twarogowa i krem czekoladowy
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.Ciasto wyrabiać,aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto lekko odgazować. Ciasto rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach około 10 x 14 cm. Z jednej strony położyć nadzienie, a z drugiej naciąć ciasto radełkiem i zwinąć . Ułożyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut.Wystudzić, posypać cukrem pudrem.
Pychotki, nie dziwi mnie, że dorwałaś tylko dwie sztuki :)
OdpowiedzUsuń