- około 1 szkl. fasoli czarne oczko
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- kilka ziemniaków
- kawałek boczku surowego lub kości wieprzowych
- czosnek
- majeranek
- sól, pieprz
- listek, ziele
Fasolę zalać zimną wodą [ woda ma być około 4-5 cm ponad poziom fasoli], moczyć ok. 12 godzin. Następnie zlać wodę i wypłukać fasolę jeszcze kilka razy [ białej fasoli nie płuczemy,ale tą musimy wypłukać] , następnie fasolę ugotować, odcedzić.Do garnka z wodą dodać kości, pokrojoną marchewkę i pietruszkę, pora oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, odcedzoną fasolę oraz przyprawy.Dolać wody[ wedle uznania- czy ma być zupa gęsta czy rzadsza].Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem.
Oj jak ja ją uwielbiam.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl