Przejdź do głównej zawartości
Wspólne pieczenie Rogali i rogalików..na słodko, na wytrawnie, jak kto woli i lubi ..Ja wybrałam takie bez żadnych dodatków..można było je zjeść z wędlinką lub z dżemem..Pomysł na takie rogale podpatrzyłam tutaj.
- 400 g mąki pszennej (dowolnej)
- 20 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka suszonych)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 250 ml wody
Mąkę wymieszać z drożdżami i suchymi składnikami.Powoli wlewać wodę i oliwę. Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości ciasta.Następnie na oprószonym mąką blacie położyć ciasto,rozwałkować na kształt okręgu.Ostrym nożem pociąć na 6 -8 kawałków ciasta.Każdy kawałek zwijać zaczynając od dłuższego boku.Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.W miseczce wymieszać 4 łyżki wody z 1 łyżeczką cukru pudru i posmarować wyrośnięte rogale.
Rozgrzać piekarnik do 190 st C.Wstawić blachę, jednocześnie wsypując na dno piekarnika kostki lodu (można też spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza - nie spryskujemy grzałki i żarówki).
Piec około 20-30 minut.Po upieczeniu zostawić do całkowitego wystudzenia.
Jakie śliczne i smaczne rogale. Dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, i na słodko, i na wytrawnie :)
OdpowiedzUsuńDo wędlinki z sałatą i rzodkieweczką jak malowane :D Dzięki Bożenko za wzięcie udziału we wspólnym wypiekaniu razem z Ciasto na niedzielę :*
OdpowiedzUsuń